Fietsstad Enschede en Twents slaan handen ineen

14-2-2018
De gemeente Enschede en Twents bieden samen een arrangement voor het openbaar vervoer aan. Dit arrangement is speciaal voor mensen die graag fietsen, maar bij slecht weer de auto pakken. Door deze mensen een OV-chipkaart met reissaldo te bieden, kunnen ze ook voor de bus kiezen. Geïnteresseerden kunnen het arrangement bij elkaar fietsen. Enschede is op weg om een echte fietsstad te worden. Daar hoort ook goed openbaar vervoer bij. Want als het een keertje slecht weer is, wil je toch droog aankomen. Met een OV-chipkaart op zak kun je makkelijker gebruik maken van de bus.
 
De bus is voor veel mensen een aanvulling op de fiets. Fietsers gebruiken de bus af en toe, bijvoorbeeld bij slecht weer. Syntus wil met Enschede Fietsstad 2020 deze synergie versterken. Uit gegevens van de gemeente blijkt dat 40% van de inwoners nog niet over een OV-chipkaart beschikt. Als de bus dan een optie is, dan is in veel gevallen de drempel te hoog om eerst een kaart aan te schaffen.
 
Slecht weer? Pak de bus!
Het arrangement bestaat uit een anonieme OV-chipkaart met tien euro aan reissaldo. Dat is genoeg voor enkele ritten met de bus. Ook is er uitleg over het openbaar vervoer en de OV-chipkaart. Verder kunnen deelnemers punten sparen met de SMART-app door met de bus te reizen. Deze punten kunnen worden ingeruild tegen leuke producten en diensten. De eerste 50 deelnemers ontvangen een SENZ° stormparaplu. Daarmee kunnen ze droog de bushalte te bereiken.
 
Kennismaken met autodelen
Ook deelauto’s vormen een aanvulling op het bestaande vervoer. Een deelauto is handig voor wie geen (tweede) auto heeft en er toch af en toe een nodig heeft. Deelauto’s zijn sterk in opkomst, ook in Enschede. Het is nu mogelijk om een proefrit te maken en te ontdekken hoe het werkt.
 
Eerst fietsen
De actie is bedoeld voor inwoners van Enschede die regelmatig fietsen. Als ze nog geen OV-chipkaart hebben of als ze eens een proefrit met een deelauto willen maken, kunnen ze meedoen. Ze moeten hun beloning wel eerst bij elkaar fietsen. Gedurende een maand moeten ze 15 dagen de fiets pakken voor ritten binnen Enschede. De SMART-app houdt deze ritten bij.
 
Enschede Fietsstad 2020
Fietsen is in. Daarom zet de gemeente samen met Fietsstadpartners stevig in op de fiets. Zo komen er goede en veilige fietsvoorzieningen en wordt veilig fietsen gepromoot. Met leuke acties worden inwoners en werknemers in Enschede uitgedaagd om vaker de fiets te pakken. Op de website www.enschedefietsstad.nl vindt u meer informatie over deze campagne en de lopende acties.