We heten je graag weer welkom voor in de bus

3-12-2020

Vanaf 7 december 2020 openen we weer onze voordeuren. Daarmee wordt het ook weer mogelijk om te pinnen in de bus.

Sinds half maart stap je als reiziger achter in onze bussen in. Hierdoor was pinnen niet mogelijk en moesten onze chauffeurs je van een afstandje begroeten. Niet ideaal, dus we hebben in de tussentijd niet stil gezeten. Samen met TNO hebben we met de andere vervoerders in ons land onderzocht hoe we kunnen zorgen dat we jou toch weer voor in kunnen laten stappen en jij jouw kaartje weer kan pinnen bij de chauffeur.

Onderzoek TNO
Uit het onderzoek van TNO kwam naar voren dat het plaatsen van ‘kuchschermen’ bij bus- en tramchauffeurs zorgt dat zowel voor de chauffeur als reiziger er weer veilig voor ingestapt kan worden. De eerste stoelenrij blijft afgesloten, ook is de streep voor staanplaatsen iets naar achteren verplaatst. Dit om te voorkomen je te dichtbij de chauffeur komt te staan tijdens de rit. We zorgen voor extra ventilatie in de bus door bij elke halte waar we stoppen om reizigers te laten in- of uitstappen alle deuren te openen. Bovenop de standaard ventilatie en het regelmatig schoonmaken van de bus zorgen we voor een zo veilig mogelijke reis. Het dragen van een niet-medisch mondkapje in het OV is nog steeds verplicht voor reizigers van 13 jaar of ouder. We vragen je dan ook het mondkapje op te zetten voordat je instapt.

Eenrichtingsverkeer
Nu de voordeuren weer open gaan kan je, net zoals voorheen, weer voor instappen en bij de achterdeuren uitstappen. Zo zorgen we voor zoveel mogelijk eenrichtingsverkeer in de bus en houden we het OV veilig.

Pinnen in de bus
Doordat de voordeuren open gaan, kan je weer met PIN betalen bij de chauffeur. Tijdens deze coronaperiode kon je als vervanger van de PIN, in de bus via iDEAL en de Keolis-app een RITkaart kopen. Hiermee kon het zijn dat je tijdelijk wat minder voor je reis hebt betaald. Dit kwam doordat deze tijdelijke RITkaartjes op basis van tijd i.p.v. afstand werden verkocht. Nu pinnen weer mogelijk is, vervalt de mogelijkheid om via iDEAL en de Keolis-app een RITkaart te kopen en betaal je weer de normale prijs voor losse ritkaartjes. Op www.twents.nl/ritkaart lees je wat een RITkaartje kost.