Tarieven 2023

13-12-2022
Landelijke Tarieven Index 2023
Elk jaar worden de OV-tarieven van het stad- en streekvervoer bepaald door middel van de Landelijke Tarieven Index (LTI). Dit gebeurt in samenwerking met consumentenorganisaties en de lokale OV-overheden. Bij het bepalen van de LTI wordt gekeken naar de stijging van o.a. loonkosten, brandstofprijzen (zoals diesel, aardgas en elektriciteit) en de inflatie. Voor 2023 is de LTI vastgesteld op 7,24%. Dit is de index die nodig is om het OV op peil te houden en niet (verder) af te schalen. Helaas is Twents door de enorm gestegen brandstofprijzen en kosten genoodzaakt dit jaar deze de landelijke index te volgen. Bekijk hier de tarieven voor 2023.

De tariefsverhoging in het OV is ongeveer 28% lager dan de gemiddelde inflatie in Nederland van 10,04% (t/m oktober 2022). Daarnaast is de brandstofprijs in 2022 met ongeveer 18% toegenomen. Hiermee is het OV ten opzichte van de auto goedkoper te worden.

0% BTW
Op dit moment betaal je in het openbaar vervoer 9% BTW. De regionale vervoerders en reizigersorganisatie Rover riepen al eerder het Rijk op om het landelijke BTW-tarief te verlagen van 9% naar 0%. Dit om het OV betaalbaar en bereikbaar te houden. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), dat namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek doet naar het afschaffen van de BTW op OV-kaartjes, komt naar verwachting dit najaar met de uitkomst van het onderzoek.

Pinners goedkoper uit  
Pinde jij altijd je kaartje? Sinds kort ben je goedkoper uit. Eind 2022 is OVpay bij Twents geïntroduceerd. Dat betekent dat je met je contactloze betaalpas, creditcard of met de betaalapp op je telefoon kan in- en uitchecken. Je betaalt dan het OV-chipkaart tarief en betaalt per kilometer. Hiermee ben je meestal een stuk voordeliger uit dan met een gepind kaartje. Ga voor meer info naar twents.nl/ovpay.