Feestelijke overhandiging nieuwe buurtbussen in Weerselo

8-7-2019
Vandaag, maandag 8 juli 2019, heeft Keolis de sleutels van twee spiksplinternieuwe buurtbussen feestelijk uitgereikt aan twee buurtbusverenigingen 592 (Weerselo – Borne) en 599 (Weerselo – Rossum – Ootmarsum) bij het oude gemeentehuis in Weerselo. De bussen zijn de laatste twee in een reeks van totaal acht nieuwe buurtbussen in Twente. Gerard Borggreve, voorzitter van deze verenigingen, heeft van Keolis Nederland, het moederbedrijf van Syntus, de sleutels in ontvangst genomen.

Moderne bussen

De nieuwe Mercedes-Benz Sprinter type Civitas Economy bussen zijn, direct nadat ze van de fabrieksband rolden, omgebouwd tot zeer toegankelijke buurtbussen. De voertuigen beschikken onder andere over een lage vloer, camera en zijn rolstoelvriendelijk. Daarnaast geven de brede deuren veel ruimte voor een prettige instap. Dit biedt ook reizigers met een rollator of reizigers die minder goed ter been zijn de mogelijkheid om comfortabel te reizen met de buurtbus. Een belangrijk speerpunt van zowel de provincie Overijssel (verantwoordelijk voor het openbaar vervoer) als vervoerder Keolis Nederland, die willen dat openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk is. In de buurtbussen tonen digitale informatieschermen de halte- en reisinformatie en een halte afroepsysteem geeft aan wanneer de reizigers hun bestemming hebben bereikt.

Veilig betalen

Niet alleen het reisgemak neemt met de introductie van de nieuwe buurtbussen toe. Naast het inchecken met de ov-chipkaart zijn de bussen ook uitgerust met apparatuur om te betalen met pinpas. Daarmee is contant geld overbodig. In de lijnbussen van Twents wordt deze betaalmethode al ruim een jaar toegepast en biedt naast meer veiligheid ook meer efficiƫntie.

Enthousiaste vrijwilligers

De nieuwe buurtbussen werden opgewacht door een deel van de buurtbuschauffeurs. De buurtbusvereniging telt in totaal 56 enthousiaste vrijwilligers die samen de uitvoering van de dienstregeling verzorgen en daarmee een zinvolle bijdrage leveren aan de leefbaarheid van hun eigen woonomgeving.

De buurtbus Weerselo bestaat per september 2019 veertig jaar en inmiddels heeft de vereniging al meer dan een miljoen passagiers vervoert op de buurtbus. Henk Rensink, buurtbuscoƶrdinator bij Twents, zegt over de nieuwe bussen: “We zijn er trots op dat we met zulke mooie lage vloer buurtbussen in Twente rondrijden. Mede namens onze opdrachtgever, de provincie Overijssel, wensen we de buurtbuschauffeurs veel veilige kilometers met deze prachtige nieuwe bussen toe.”