De dienstregeling in Twente wijzigt per 12 december

26-11-2021
Op 12 december wijzigt de dienstregeling van het openbaar vervoer in grote delen van Nederland. Ook in Twente wijzigt de dienstregeling. Ondanks de coronacrisis blijft het openbaar vervoer in Twente op peil. Dat betekent dat de bussen en treinen evenveel blijven rijden. Wel vinden er op enkele buslijnen wijzigingen plaats. Dat is nodig, omdat het gebruik van het OV in Twente is veranderd door corona. Op dit moment reizen er nog steeds minder mensen met het OV dan voor corona. Vervoerder Twents heeft gekeken hoe de dienstregeling beter afgestemd kan worden op de huidige behoefte van de reizigers.
 

Dit verandert er in Twente

Enschede

Lijn 5 Station - ‘t Zwering
De route van lijn 5 wijzigt. De bus blijft in 2022 rijden via de Haaksbergerstraat en in de wijk Stadsveld. Door de nieuwe route vervallen de haltes Rembrandtlaan, Bonhoeffer Bruggert, C. Troostlaan en Bruggertstraat. Reizigers kunnen gebruik maken van de haltes Emanuel de Wittestraat en De Hatteler.
 
Lijn 5 rijdt overdag (van maandag t/m zaterdag) vier keer per uur. De bus rijdt vanaf het station via de Elferinksweg richting ‘t Zwering en vervolgens via de Haaksbergerstraat en het Van Heekplein / MST terug naar het station. De gemeente Enschede onderzoekt of de bus twee keer per uur in twee verschillende richtingen kan rijden. 

Lijn 9 Enschede - UT - Hengelo
De vertrektijden wijzigen op werkdagen. De bus uit Hengelo vertrekt voortaan om :00 :10, :20, :30, :40, :50. Dat is logischer voor de reiziger. De spitsritten die vertrekken uit Hengelo om 08:05, 08:15 en 08:25 worden niet meer gereden. In de vakantieperiode rijdt lijn 9 voortaan ieder kwartier. Op zaterdag rijdt lijn 9 voortaan nog twee keer per uur. Dat past beter bij het aantal reizigers.  
 
Lijn 506 Boekelo - Enschede (Buurtbus)
Buurtbus 506 stopt in Usselo voortaan bij het Crematorium. Ter hoogte van de Rosinkweg en het Crematorium zijn er nieuwe haltes. De haltes Usselerhofweg en Viersprong vervallen. Ook de halte Ganzebosweg in Boekelo vervalt.

Lijn 802 Enschede P&R Zuiderval - Van Heekplein
Lijn 802 rijdt op zondagen en Duitse feestdagen als aanvullend vervoer tussen het P&R Zuiderval en het Van Heekplein in Enschede. De route van lijn 802 wordt voortaan zowel in de ochtend als in middag in dezelfde richting gereden.

Hengelo

Lijn 9 Enschede - UT - Hengelo
De vertrektijden wijzigen op werkdagen. De bus uit Hengelo vertrekt voortaan om :00 :10, :20, :30, :40, :50. Dat is logischer voor de reiziger. De spitsritten die vertrekken uit Hengelo om 08:05, 08:15 en 08:25 worden niet meer gereden. In de vakantieperiode rijdt lijn 9 voortaan ieder kwartier. Op zaterdag rijdt lijn 9 voortaan nog twee keer per uur. Dat past beter bij het aantal reizigers.  

Lijn 10 Hengelo Centraal Station - Veldwijk
Lijn 10 gaat vaker rijden en de route wordt groter. Hierdoor krijgen medewerkers van bedrijventerrein Twentekanaal Zuid de mogelijkheid om met de bus naar het werk te gaan. Daarnaast stopt de bus voortaan ook bij attractiepark de Waarbeek. Er komen nieuwe haltes bij de Waarbeek, PostNL, Norma en Thales. De halte Jasmijnstraat en Goudenregenstraat vervallen.

 ’s Ochtends rijdt lijn 10 van het station via het bedrijvenpark en Veldwijk terug naar het station. ’s Middags rijdt lijn 10 van het station via Veldwijk en het bedrijvenpark terug naar het station. Lijn 10 rijdt op zaterdagmiddag vaker. Ook rijdt lijn 10 voortaan op zondag. De bus rijdt in het weekend niet via bedrijventerrein Twentekanaal Zuid. De bus rijdt dan vanaf het station via De Waarbeek en de Laan Hart van Zuid terug naar het station.

Lijn 12 Gezondheidspark - Station - Groot Driene
Lijn 12 rijdt vanaf het station in twee richtingen: naar het Gezondheidspark en naar Groot Driene. Op dit moment rijden er naar het Gezondheidspark iets meer ritten terwijl juist de meeste reizigers naar Groot Driene reizen. De dienstregeling wordt zo aangepast, dat het aantal ritten in beide richtingen gelijk is. De bus rijdt voortaan langer door, tot ongeveer middernacht.

Almelo

Lijn 601, 602, 604 en 605 - Scholierenlijnen Noordik College
De scholierenlijnen rijden in 2022, net zoals nu, niet meer. Het aantal reizigers is de laatste jaren steeds verder afgenomen. De lijnen rijden een paar maanden per jaar. In de ochtend kan een groot gedeelte van de scholieren gebruik maken van lijn 681.

Lijn 625 Almelo Centraal Station - Aalderinkshoek (nieuw)
Lijn 625 is een nieuwe buslijn en rijdt van Almelo Centraal Station naar Aalderinkshoek en terug. Lijn 625 rijdt ’s ochtends vier keer en ’s middags vier keer. Dit traject werd voorheen door lijn 681 gereden.

Lijn 681 - Scholierenlijn Den Ham - Almelo
Lijn 681 rijdt voortaan in Almelo tot Centraal Station. Het traject Almelo Centraal Station - Aalderinkshoek wordt gereden door lijn 625. Ook wijzigt de vertrektijd van lijn 681. Hierdoor sluit de bus beter aan bij de schooltijden van het Noordik College. Scholieren van het Noordik Collega stappen voortuin uit bij de halte Elsboerlaan.

Businesspark XL
Momenteel wordt er onderzocht of er in Almelo een mogelijkheid bestaat om in 2022 een nieuwe buslijn op te starten richting Businesspark XL.

Streeklijnen

Lijn 53 Hengelo - Haaksbergen - Eibergen / Lijn 59 Tubbergen - Hengelo - Haaksbergen
Lijn 59 rijdt voortaan niet meer tussen Hengelo en Haaksbergen. Lijn 59 blijft wel rijden tussen Hengelo en Tubbergen. Het is voor reizigers duidelijker als er één buslijn is tussen Hengelo en Haaksbergen. Daarom wordt deze route gereden door lijn 53. Lijn 53 gaat vaker rijden. Van maandag t/m vrijdag rijdt lijn 53 van 07:00 tot 10:00 uur en van 14:00 tot 18:00 uur ieder kwartier tussen Hengelo en Haaksbergen. De route van lijn 53 blijft hetzelfde.

Omdat lijn 59 niet meer tussen Hengelo en Haaksbergen rijdt, stopt de bus op minder plekken in Hengelo en Haaksbergen. In Hengelo wordt dit opgevangen, doordat lijn 10 een andere route rijdt. In Haaksbergen wordt dit opgevangen, doordat lijn 97 een andere route rijdt. Alleen de halte De Volmer vervalt.
 
Lijn 62 Borculo - Enschede - Denekamp
Lijn 62 rijdt vanaf mei 2021 via de nieuwe N18 naar Haaksbergen. Dat blijft zo. Hierdoor rijdt lijn 62 niet meer via de Haaksbergerstraat en Usselo. Er is gekeken naar andere mogelijkheden. In Usselo rijdt buurtbus 506 (Boekelo - Enschede) voortaan een iets andere route. Hierdoor stopt de bus weer bij het Crematorium en de kerk. In Enschede rijdt lijn 5 (Station - Stadsveld) een andere route. Hierdoor blijft er een bus via de Haaksbergerstraat rijden. Lijn 62 stopt in Haaksbergen ook bij het industriegebied Stepelo. 
 
Tussen Denekamp en Enschede rijdt er voortaan van 07:00 tot 10:00 uur ieder kwartier een bus. Ook tussen Haaksbergen en Enschede rijdt er voortaan van 07:00 tot 10:00 en van 14:00 tot 18:00 uur ieder kwartier een bus. Op de andere tijden rijdt er ieder half uur een bus.

Lijn 64 Overdinkel - Almelo
Tussen 10:00 en 14:00 uur en 18:00 en 21:00 uur rijdt lijn 64 één keer per uur. Op de andere tijden is het drukker en rijdt de bus, net als nu, twee keer per uur.

Lijn 66 Oldenzaal - Almelo - Delden - Neede
In augustus 2021 is de kruising van de N346 met de N74 bij Delden aangepast. Door deze aanpassing, met extra verkeerslichten, doet de bus er iets langer over om deze route te rijden. Om vertraging te voorkomen, rijdt lijn 66 in Almelo niet meer via het Centrumplein.

Lijn 95 Almelo - Rijssen - Goor - Borculo
Lijn 95 rijdt, net zoals nu, van maandag t/m vrijdag één keer per uur. Dat past beter bij het aantal reizigers dat met deze bus reist. In Rijssen sluit lijn 95 voortaan aan op buslijn 96.

Lijn 96 Rijssen - Nijverdal
Er maken weinig reizigers gebruik van lijn 96. Daarom is besloten om deze buslijn voortaan nog maar één keer per uur te laten rijden. In Nijverdal sluit de bus straks aan op de Intercity naar Zwolle. In Rijssen sluit de bus beter aan op lijn 95. Hierdoor verbetert de overstap.

Lijn 97 Holten - Goor - Haaksbergen
De route van lijn 97 wijzigt in Haaksbergen. De haltes Fazantstraat, Blanckenborgh, Het Wiedenbroek, Wiedenbroeksingel en Eyckenhof vervallen voor lijn 97. Op de haltes Fazantstraat en Blanckenborgh stopt lijn 62. Op de haltes Wiedenbroeksingel en Eyckenhof stopt lijn 53. Alleen de halte Het Wiedenbroek vervalt. Reizigers van deze halte kunnen gebruik maken van de halte Blanckenborgh. Op de Albert Cuyplaan komt er een nieuwe halte bij de kruising met de Gerald Terborghstraat. Er wordt gekeken of er ook nog op een andere plek op de Albert Cuyplaan een nieuwe halte kan komen. Lijn 97 rijdt, net zoals nu, één keer per uur. Alle ritten beginnen of eindigen in Haaksbergen. In Goor sluit de bus aan op de treinen richting Zutphen en Oldenzaal.

Keolis Blauwnet

De dienstregeling van de Keolis Blauwnet-treinen op de trajecten Zutphen-Hengelo-Oldenzaal en Enschede-Zwolle verandert niet.
Meer informatie
De nieuwe dienstregeling en alle wijzigingen vind je op twents.nl/dienstregeling. Hier vind je ook alle nieuwe folders en lijnnetkaarten van de bussen. De nieuwe dienstregeling is verwerkt in de reisplanner. Check de reisplanner voor vertrek voor een actueel reisadvies. Twents verzorgt het busvervoer in Twente in opdracht van de provincie Overijssel.